Hidrolik Pompa Arızalarına Yaklaşım

22.08.2019

Hidrolik sistemdeki bir pompa ne kadar önemlidir? Hiç şüphe yok ki, yüksek basınçlı sıvı akışı olduğunda, o zaman bu hidrolik sistem bir pompaya sahip olacaktır. Hemen hemen her büyük, orta veya küçük hidrolik sistem, bir tank (depo) da depolanan sıvıyı bir hidrolik pompa ile basınçlandıracak ve diğer hidrolik sistem bileşenlerine doğru iletecektir.

Yani, bir hidrolik pompa mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştürmek için önemlidir. Bu hidrolik pompalardaki küçük hasarlar, hidrolik sistemin performansını ve verimliliğini ters yönde etkiler. Bu nedenle, bir hidrolik pompa için uygun bakım gereklidir. Aksi takdirde, hidrolik sisteminizde masraflı ve tamir edilemez hasarlara neden olur.

Ayrıca uygun bakım altında, hidrolik pompa arızalanabilir. Ancak, hasarın ciddiyeti en aza indirilebilir.

Piyasada uygulama ve yapımına göre farklılık gösteren farklı hidrolik pompa tipleri bulunmaktadır. Tüm bu tipler için hidrolik pompa arızalarına yaklaşım önemlidir.. Bu nedenle, bazı yaygın hidrolik pompa arıza nedenleri hidrolik pompalar ile ilgili sorunlarda doğru çözümler için fikir sahibi olmanızı sağlar. Sistemde oluşan farklı arıza ve sorunların hidrolik pompa arızalarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu sorunların tespit edilmediği yaklaşımlarda yapılan hidrolik pompa değişimi ve onarımlarının başarılı olmayacağı ve tekrar hidrolik pompa arızası ile karşı karşıya kalınacağı bilinmelidir.

Pompanızı doğrudan sökmeden veya onarmadan önce, sistemi incelemek ve bu hatanın temel nedenini anlamak gerekir. Muayene için aşağıdakileri kontrol etmeniz gerekir.

• Pompa tipi ve özellikleri.

• Pompanın arızadan önce belirttiği belirtiler nelerdir?

• Yağ son kez ne zaman dolduruldu?

• Doldurulan yağ tipi ve uyumlu olup olmadığı?

• Önceki bakım geçmişi ve daha fazlası….

Yaygın hidrolik pompa arızası belirtileri yüksek sesler, yüksek yağ sıcaklığı, yavaş veya verimsiz pompa debisi ve basıncı olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerden bir ya da birkaç gözlemlenmeye başladığında sistemi operasyonda çekerek kontrollerin yapılması arızanın maliyetlerinin büyümemesi ve diğer sistem parçalarının da zarar görmemesi adına çok önemlidir.