Hidrolik Valfleri Anlamak
24.08.2019
24.08.2019
Bir hidrolik ekipmanın bileşenlerini incelediğinizde, bunun içinde bir veya daha fazla hidrolik valf bulabilirsiniz. Piyasada, farklı üreticiler tarafından geliştirilen farklı tipte hidrolik valfler mevcuttur. Bu valfler, verilen işe bağlı olarak çeşitli işlevleri yerine getirir. Bazı hidrolik ekipman tek bir valf gerektirirken, bazıları çalışmak için valf kombinasyonunu kullanır. Şimdi hidrolik valf temelleriyle başlayalım. Bir hidrolik valf, içinden sıvı veya gaz akışını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Hidrolik valfler, cihazı açıp kapatarak akışı kontrol eder. Ayrıca, bu valfler 3000psi'den daha yüksek yüksek sıvı basıncına dayanmak için sert malzemeler (çelik veya demir) kullanılarak üretilmiştir. Bir hidrolik valfi çalıştırmak için birçok yöntemi vardır. Mekanik olarak bir kol (levye), düğme veya mil kullanarak, solenoid (elektrikli) veya pilot(hava ya da yağ) tarafından çalıştırılabilir. Yön valfleri, sürekli ayar valfleri çalışmaya dayalı iki sınıflandırmadır. Modüler montaj, vidalı katriç tipi, modüler sandviç tipi vb. farklı valf montaj parçalarıdır. Fonksiyonlara bağlı olarak, hidrolik valfler bir yön kontrol valfine, hidrolik basınç kontrol valfine ve hidrolik akış kontrol valfine sınıflandırılır.
Adından da anlaşılacağı gibi, yön kontrol valfleri sistemdeki sıvı akışını yönlendirmek için kullanılır. Bu valfler, akışkanların hareketini duraklatabilir ve yeniden başlatabilir. Ayrıca, akışkan akışının yönünü de değiştirebilirler. Çek valf, ön dolum valfi, sürgülü valfler, popet valfler vb. sistem içinde uygun akışkan akışını sağlamak için kullanılan çeşitli yön kontrol valfleridir. Sistem çalışma basıncı kontrol altında tutmak için basınç kontrol valfleri (relief valf) kullanılır. Çek valfler ve ön dolum valfleri geri dönüşsüz valflerdir. Sürgülü valfler sistem içindeki sıvı akışını kontrol eder. 2 yollu yön kontrol valfi, giriş ve çıkış olarak adlandırılan iki porta sahip en basit yön kontrol valfidir. Bu valfler sıvı akışını başlatabilir veya durdurabilir. 3 yollu bir yön kontrol valfi, giriş, çıkış ve tank olarak adlandırılan 3 çalışma portuna sahiptir. Tek etkili silindirlerde kullanılırlar ve üçüncü çalışma portu tüm portların akışını engelleyebilir. Benzer şekilde, çift etkili aktüerlerde ve hava devrelerinde kullanılan 4 yollu valfler ve 5 yollu valfler vardır.
Hidrolik basınç kontrol valfi, sistem basıncının kontrolünde hayati bir rol oynar. Basınç kontrol valfleri, fazla basıncı serbest bırakarak (tanka çevirerek) sistemden geçen sıvının basıncını düzenler. Bu valfler, manuel ayarlanarak istenilen basınç seviyesini korur. Hidrolik basınç emniyet valfi, karşı denge valfi ve basınç düşürme valfi farklı tiplerdir. Dengeleme valfi sistem ve dinamik valf içinde dinamik kontrol oluşturur, aşırı basıncı algılar. Basınç boşaltma valfi, fazlalığı tekrar tanka aktararak basınç sınırını ayarlayan önemli tiplerden biridir.